Intervencije po sloveniji
Pregled intervencij po Sloveniji, v zadnjih 24 urah.
Trenutne intervencije
Facebook

Napotki za kurjenje kresov

Datum: 25-04-2017
Bližjo se prazniki in po tradiciji v Sloveniji zagori na tisoče kresov.
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje objavlja naslednje napotke za kurjenje kresov:

Kurjenje kresov lahko pomeni nevarnost za udeležence kresovanja in tudi nevarnost za nastanek požra v naravi. Vsi, ki nameravate v naravnem okolju kuriti kresove, upoštevajte napotke za varno kurjenje:

  • Najprej očistite kurišče vseh gorljivih snovi in ga obdajte s kamenjem, peskom.
  • Za  prižiganje kresov ne uporabljajte vnetljivih, eksplozivnih snovi.
  • Kres naj ves čas nadzoruje odrasla oseba.  
Po kurjenju žerjavico povsem pogasite in kurišče prekrijte s peskom.
 
Napotki za kurjenje kresov: 
  • prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi,
  • če požrna  straž  ni  zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko, kovino),
  • kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,
  • ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejših sunkih vetra je treba kurjenje kresa prekiniti,
  • pri kurjenju kresov je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi,
  • po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom ali z zemljo).
Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požrom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požrna straž, ki jo lahko izvajajo le gasilci.

Če kres povzroči požr v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požra napotil krajevno pristojne gasilce
 
  
Prijetne in varne praznike vam želi celotna operativa PGD Šempeter pri Gorici.

Z gasilskim pozdravom: "Na pomoč!"

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.