Intervencije po sloveniji
Pregled intervencij po Sloveniji, v zadnjih 24 urah.
Trenutne intervencije
Facebook

Gasilsko reševalna oprema

Gasilsko voziloGasilska oprema se v zadnjih letih izredno razvija in posodablja, prav tako se potrebe po tej specifični opremi na naših intervencijah stalno spreminjajo oziroma povečujejo.

Tako smo v letih od 2000 do 2005 uspeli nabaviti dodatno opremo za takratno naše novo vozilo GVC 16/25. Nabavili smo prenosni električni vitel, znamke MAMUT PRO 15000 z vlečno močjo 6800 kg.

Vitel smo pritrdili na nosilno ploščo, da je le-to možno prestaviti na preostala tri težka vozila (GVC 16/50, Unimog GVGP-2 in AC 30/120).

 

 

 

 Gasenje dimnikov

 

 

Nabavili smo še opremo za gašenje dimniških požrov, kovčke z vso pripadajočo opremo za popravilo vodovodne napeljave, električne napeljave, mehanično orodje ter kovček za vlamljanje.

 

 

Oprema za gasilce kovček

Ker je v današnjem času vse več prometnih nesreč in na podlagi doživete izkušnje iz leta 2007, ko smo posredovali pri prometni nesreči, smo se takrat odločili za nakup hidravlične-reševalne opreme. Opremo smo nabavili pri naših poklicnih kolegih v GRC Ajdovščina. Nabavili smo še opremo za stabilizacijo vozila, zaščito pred sprožitvijo airbag-ov, opremo za rezanje avtomobilskega stekla in z lastnim znanjem ponovno usposobili še eno hidravlično-reševalno orodje, ki se je nahajalo v skladišču društva. Tako sedaj enota razpolaga z dvema reševalnima kompletoma. 

  


  

 

 

 

V letu 2014 smo nabavili še novo hidravlično reševalno opremo za tehnične intervencije, in sicer:

Agregat Weber - Hydraulik V – ECOCOMPACT-Sočasno delovanje dveh orodji hkrati

 -Majhna tež – samo 23,9 kg

 -Delovanje enega orodja z dvojno hitrostjo (turbo hitrost)

- 4-taktni bencinski motor moči 2,2 kW

Vrtljaji motorja se samodejno povečajo ko pritisnete na orodju gumb za nadzor. Ko izpustite gumb se vrtljaji znižjo in se agregat vrne v stanje pripravljenosti, tako z ECO delovanjem zmanjšate hrup in znižte porabo goriva. EKO način deluje samo s cevmi do 10m.

Škarje Weber - Hydraulik   RSX 165 - 65

-Nova Xtreme tehnologija rezanja,nizka napetost škarij med rezanjem zaradi velikega prekrivanja rezil.

Objame material ko reže, krajša rezila omogočajo odlično delo

Maksimalno odpiranje rezila

 165 mm
Maksimalna rezilna moč(okrogla železna palica)  Ø 38 mm
Maksimalna rezilna moč  65 t / 650kN
Tež  16,3 kg
EN razred  BC 165-F-16
NFPA razred  A8/B6/C6/D7/E9

 

Razpiralo Weber - Hydraulik SP 49-Inovativno površinsko kaljenje -Nova oblika konic za še večji oprijem -Odporno proti obrabi zob na konicah -Lahka konstrukcija - narejen iz visoke trdne aluminijeve zlitine- Prilagodljiva zaščita za večjo varnost -Prilagodljiv ročaj -Webrov edinstven gumb za natančen nadzor

Model

SP 49
Sila pri razpiranju v delovnem območju 54-330kN
Širina razpiranja 710 mm
Sila stiskanja – zapiranja 101 kN
Tež 19,9 kg
EN razred AS 49/710-20

 

 

 

 

Nabavili smo tudi VISOKOTLAČNE DVIGOVALNE BLAZINE 8,0 BAR, in sicer komplet treh dvižnih blazin dimenzij 300x 300mm, 450x450 mm ter 600x 600 mm skupaj z dvojnim kontrolerjem 8 bar, reducirnim ventilom 300 bar, dve polnilni cevi ( modra in rdeča) .Visokotlačne blazine so ojačene s kevlar kordom. Patentno zaščitena konstrukcijska rešitev s sodobno obliko zagotavlja odlično delovanje blazin in njihovo dolgo življenjsko dobo. Vsi vgrajeni kovinski deli so izdelani iz medenine. Maksimalna dvižna kapaciteta blazin je od 1T do 24 ton in dvižne višine do cca 600mm.

 

 

 
Za varno podložitev vozil smo se odločili za nabavo STAB- PACK sistema. Izdelan je iz vodoodpornih veznih plošč iz bukovega lesa in je zelo vzdržljiv. Raven varnosti pri delu s temi podlogami je tako zelo visoka. Hitra in enostavna nastavitev je omogočena z dvema klinoma, velika osnova pa samo še povečuje varnost med podloževanjem. Dva klina omogočata tudi zelo natančno pozicioniranje in stabilizacijo vozila.
 
 
 
 
 
 
Nabavili smo tudi WEBER RESCUE SYSTEMS STAB-FAST:
Sistem za hitro stabilizacijo je v najnovejši različici dobil manjše vendar bistvene korekcijske spremembe, med katerimi je najpomembnejša različica izdelana iz aluminija, ki zmanjša težo samega stabilizatorja.
STAB-FAST ALU ima več možnosti nastavljanja po višini, skupaj s samodejnim zaklepanjem teleskopske roke in pnevmatskim blaženjem teleskopske roke. Odsevna nalepka je signalni del naprave, ki odseva svetlobo in opozarja na svoj položj. Vodoravni gumb za poravnavo zatiča olajša delo s STAB-FAST sistemom. Novost je tudi tanjši in bolj praktičen kavelj na vrhu, izboljšan navoj in podnožje naprave ima sedaj večjo luknjo, ki olajša pritrditev na tla. STAB-FAST ALU je testiran v skladu s CE in standardi TÜV.
 

PROTIVREZNA ZAŠČITA DONGES OB POSREDOVANJU PRI TEHNIČNIH INTERVENCIJAH:

Da bi še povečali varnost na tehničnih intervencijah smo se odločili še za protivrezno zaščito v obliki  močnih prevlek z magneti, ki jih namestimo na ostre robove vozil po razrezu ter tako zaščitimo posredovalce pred morebitnimi vrezi in poškodbami. 

 

 

 

 

Nabavili smo tudi TELESKOPSKI REŠEVALNI CILINDER RZT 2-1500 podjetja Weber Rescue Systems. Hidravlični cilindri so posebej izdelano orodje in so prvenstveno namenjeni kot orodje za podporo razpiralom v kompleksnejših intervencijah, ko dolžina razmika razpirala ni dovolj dolga.Vsi hidravlični cilindri so zasnovani kot naprave za enega operaterja, kar je mogoče zaradi inovativne Weber kontrole upravljanja. Hidravlični cilindri se lahko uporabljajo za potiskanje ali dviganje kraka volana, strehe vozila in drugih premičnih bremen navzgor, kot tudi za potiskanje delov vozila, dodatne cilindre se lahko uporabi za podporo, okrepitev ali vleko.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupaj s Civilno zaščito občine Šempeter Vrtojba smo nabavili tudi štiri vozičke za premikanje vozil GOJAK 6200. Posebnost vozička je, da z njim z lahkoto premaknemo zaklenjeno ali poškodovano vozilo, čeprav je dostop v notranjost onemogočen. Vozički imajo zmožnost dvigniti do 2800 kg  in omogočajo podstavitev pod vozilo do platišč velikosti 32 cm. Ob tej priliki se zahvaljujemo poveljniku Civilne Zaščite tov. Črvič Stanislavu za finančno pomoč pri nakupu vozičkov.

 

Odločili smo se tudi za REŠEVALNO ORODJE HOOLIGAN, ki je ročno orodje za težvnejša dela in  je oblikovano za tolčenje, prebadanje, odpiranje, izkrivljanje in rezanje večine ovir, na katere lahko naletite. Na izbiro ponuja standardne ali kovinske rezalne klešče, strojno ožlebljeno nedrseče držlo, orodje za vlamljanje oken in notranjih vrat ima gladek naklon, kramp je dolg, ostro koničast in rahlo ukrivljen, da se prilega ključavnici ali zapahu.

 Nabavili smo še ŠČIPALKE za delo z nevarnimi stvarmi, kot so petarde, razne strupene živali, kače, itd. 

 

 

Oprema za požre v naravi:

V letu 2015 smo s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje dobili prikolico za gašenje gozdnih požrov. Prikolica ima rezervoar prostornine 350l, membransko črpalko Comet 90l/min pri 50 bar-ih in navijak dolžine 100m in debeline 13mm.

Konec leta 2016 smo preuredili nadgradnjo našega vozila TAM 110 T7. Izdelali smo še eno kontejnersko snemljivo nadgradnjo, v katero smo vgradili opremo iz našega bivšega vozila UNIMOG 4040 GVGP-2. Vozilo ima sedaj rezervoar s 1600l vode, dva visokotlačna navijaka po 150m cevi, debeline 13mm ter vgrajeno batno črpalko znamke Immovilli 245 zmogljivosti 250l/min pri 50 bar-ih, ki jo poganja odgon iz menjalnika. Vozilo nam v poeltnih mesecih služi za gašenje gozdnih požrov, jeseni pa bo namenjeno predvsem prevozu opreme za pioplave in druge vrste tehničnih intervencij kot so vetrolom, žled, itd.rvoar 1600l vode, dva visokotlačna navijaka po 150m cevi in 13mm debeline ter vgrajeno batno črpalko znamke Immovilli 245 zmogljivosti 250l/min pri 50 bar-ih

 

 

 

Oprema za posredovanje ob poplavah:

Ob vse večjem številu naravnih nesreč zaradi poplav smo v enoti nabavili še tovrstno tehnično opremo: 

mulno črpalko oziroma črpalko za umazane vode znamke HONDA WT40X s pretokom 1600l/min, specialni pretočni sesalec za gasilske namene WAp s pretokom 300l/min ter tri črpalke znamke ELEKTROKOVINA s pretokom 1500l/min.

Črpalka

 

 

 

 

 

 

 

 

Po katastrofalnem požru leta 2006 smo se odločili za ponovno usposodobitev naše 450 litrske kotorne 450 z dvema navijakoma dolžine 85m, ki se je nahajala v našem starem vozilu UAZ.

 


OpremaV poletnih mesecih se bo črpalka nahajala na novem vozilu znamke TAM 110 T7. Poleg tega smo nabavili še par sto metrov visokotlačnih cevi fi 25mm za podaljševanje vodov, prenosni hladilnik za pijačo in dve motorni žgi STHIL MS260, s kompletom osebne varovalne opreme za delo z motorno žgo. Ta oprema nam je še kako prav prišla ob nedavnih intervencijah z orkansko burjo marca 2010. Leta 2009 smo nabili še drobno električno orodje za razno vrstne tehnične intervencije: baterijsko orodje MAKITA 18V (brusilka, vijačnik, udarna pištola, krožna žga, luč in lisičji rep), električno udarno kladivo znamke MAKITA, ročni vrtalni stroj BLACK DECKER ter profesionalno kotno brusilko BOSCH. Vsa ta oprema se nahaja v vozilu GVC 16/25.

 

 

V letu 2017 smo nabavili nov komplet za posredovanje ob poplavah. Sestavlja ga potopna črpalka znamke MAST PUMPEN TP 4-1 230V z močjo 1,8 kW, črpalnim dosežkom 780l/min pri 0 bar-ih, 610l/min pri 0,5 bar-ih. Ob tem smo nabavili tudi osebno zaščitno stikalo PRCD z občutljivostjo 0,003mA.

Kupili smo še eno potopno črpalko za umazane vode manjše zmogljivosti znamke PEDROLLO VXM 8/50 230V, moči 0,55kW s črpalnim dosežkom 350l/min. 

 

 

 

 

Oprema za reševanje iz višin in globin

Oprema za reševanje iz jam - globinGasilci se spopadamo z različnimi nesrečami, kjer potrebujemo veliko različnih znanj. Eno iz med njih je tudi reševanje s pomočjo vrvne tehnike. Na našem teritoriju je kar nekaj objektov in krajev, kjer so možnosti posredovanja s tako opremo, npr. šempetrska bolnišnica, šole, stanovanjski bloki in druge višje zgradbe. Vrvna tehnika je zelo uporabna zaradi dostopnosti do ponesrečenca na terenu, saj lahko s to opremo dosežemo tudi najbolj nedostopne kraje kot so vodnjaki, jame in obcestne brežine. Oprema obsega 3 osebne komplete s pasom, vrvno zavoro, prižemami za plezanje in popkovinami za varovanje ter dodatno opremo (koritasta nosila, katera lahko pripnemo na helikopter, dodatne vrvi, škripce, blokerje, sidriščne zanke, plošče itd.), ki omogoča izvajanje zahtevnejših reševalnih tehnik. Z vsem tem je omogočeno tako samoreševanje gasilcev kot tudi dvig, spust oz. prenos ponesrečencev.

 

Vrv za reševanjeKot prvi posredovalci smo največkrat ravno gasilci prvi na kraju dogodka oz. nesreče.

Odzivni čas in razpolaganje z ustrezno opremo je za pomoč ponesrečencu oz. naglo obolelemu bistvenega pomena.

V slučaju prenosa več poškodovancev je časovni obseg reševanja z uporabo vrvne tehnike celo krajši kot uporaba avtolestve ali dvižne ploščadi.

Cena opreme za reševanje z vrvno tehniko pa je tudi neprimerno dostopnejša v primerjavi z nabavo avtolestve ali dvižne ploščadi.

 

 

 

 

 

Vrvna tehnika je področje, ki zahteva veliko izobraževanja in vaj. Pri tem nam je na pomoč priskočil tudi gasilski inštruktor in jamar Alan Pale iz Sežne, kateremu se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo.

 

Oprema za komunikacijo

V Sloveniji na področju zaščite, reševanja in pomoči uporabljamo enoten in avtonomen sistem radijskih zvez, na kratko poimenovan ZARE. Za njegovo tehnično brezhibnost in nemoteno delovanje skrbi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Komunikacijska središča sistema so v regijskih centrih za obveščanje, v katerih upravljajo z radijskim prometom in zagotavljajo povezov

Pozivniki

anje uporabnikov v javne in druge funkcionalne telekomunikacijske sisteme. V prostovoljnem gasilskem društvu Šempeter imamo zelo dobro organizirano skupino za štabno vodenje na raznih kritičnih intervencijah v


V vozilu se nahajajo telovniki za štabno vodenje, računalnik, tiskalnik, tabla za logistično podporo, agregat za napajanje 220v in kovček z dvema postajama, kar nam omogoča delovanje na večjih kanalih hkrati.ečjih obsegov. V ta namen imamo izdelano Štabno vozilo Renault Master.

 

Pozivniki 1V gasilskem društvu smo odpravili velik problem glede alarmiranja preko pozivnikov. Nabavili smo napravo, katera ob sproženju poziva preko pozivnika takoj posreduje SMS sporočila vsem operativcem na njihove mobilne telefone.

S tem smo si zagotovili, da bomo vsi prejeli pozive na intervencije. 

V zadnjem času smo nabavili nove digitalne ročne in mobilne radijske postaje znamke Motorola .

Ročne postaje Motorola DP 4801 in DP 4601e smo nabavili za napadalne skupine in njihove vodje , mobilne postaje Motorola DM 4601 pa smo vgradili v vozilo GV-2  in GVC 16 /25 .Vse ukv postaje imajo vgrajen GPS modul tako da lahko hitro najdemo trenutno lokacijo uporabnika.

V letu 2016 smo nabavili tudi nove osebne pozivnike znamke Splavar 802  in Birdy WPS ter tako opremili vse operativce in naše mlade pripravnike z osebnimi pozivniki oz. pagerji.

 

 

 

 

  

 

Oprema za reševanje na vodi

Zaradi sprememb v naravi in posledično vse pogostejših elementarnih nesreč, kakor tudi zaradi primerov prometnih nesreč, v katerih je vozilo končalo v reki, smo se v našem gasilskem društvu odločili, da se bomo opremili z najnujnejšo opremo za reševanje na vodi. Med poplavami v Renčah marca 2009 so naši fantje priskočili na pomoč ponesrečencu, ki je med reševanjem svojega traktorja obstal na drevesu v narasli reki Vipavi. V drugem primeru je voznik z avtom zapeljal v Vipavo. V obeh primerih je bilo potrebno hitro interveniranje. Zaradi tega smo se odločili za nakup dveh suhih oblek proizvajalca Ursuit, treh reševalnih jopičev proizvajalca Ozone, treh čelad in ostale pripadajoče opreme. Prednost teh oblek je, da si jih lahko nadenemo kar na svojo civilno obleko ali na intervencijsko obleko, kar omogoča, da se gasilca lahko opremita že med vožnjo na kraj nesreče. Obleke imajo tudi Gore-tex membrano in so primerne za reševanje v vseh vremenskih pogojih. Prav bi nam prišel tudi čoln oz. gumenjak, saj bi bilo naše posredovanje tako hitrejše, predvsem pa varnejše. 

   


 

 


  

 

 

 

Za potrebe reševanja na vodi smo v letu 2016 nabavili še tri čelade , tri reševalne jopiče , tri komplete reševalnih plavajočih vrvi dolžine 25 m, reševalno tubo ter tri potapljaške obleke iz neoprena. Sedaj ima naša operativna enota na razpolago pet kompletov reševalne opreme za na vodi  ter tako lahko varno ter uspešno intervenira ob nesrečah na ob vodi ter ob močnejših poplavah.

 

Oprema za nudenje prve pomoči

ReševanjeGasilci smo pri svojih posredovanjih večkrat priča telesnim poškodbam in nenadnim obolenjem, tako pri žrtvah nesreč kot tudi pri gasilcih samih. Gre za mehanske poškodbe kot so rane, zlomi, zvini itd., razne zastrupitve zaradi vdihavanja dima in stika z nevarnimi snovmi, ter zastoje dihanja in srca zaradi fizičnih preobremenitev ali drugih vzrokov. Žal se število obolenj zaradi srčnih zastojev močno povečuje tudi pri mlajših osebah. Zaradi naštetih vzrokov gasilci vedno več vlagamo v področje nudenja prve in nujne medicinske pomoči, k čemu nas spodbujajo tudi profesionalne službe nujne medicinske pomoči. Ustrezno opremljeni in usposobljeni jim pogosto priskočimo na pomoč.

 

V naši enoti razpolagamo z naslednjo opremo:

  • tremi reševalnimi nahrbtniki, ki obsegajo obvezilni material za zaustavitev krvavitev, trivolumenske dihalne balone za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja, opremo za primarno oskrbo s kisikom, opeklinski set za telo, fiziološko raztopino in nekaj drobnega materiala;
  • reševalnim nahrbtnikom, ki nam je bil podarjen ob prevzemu vozila AC 30/120 od gasilskega društva Kostanjevica na Krasu. Napolnili smo ga z obvezilnim materialom ob slučaju večjih nesreč oz. večjemu številu poškodovancev ali naglo obolelih oseb;
  • zajemalnimi atravmatskimi nosili s pripadajočimi pasovi, fiksaterjem za glavo in vratnimi opornicami za iznos ponesrečenca ali naglo obolelega oz. za imobilizacijo suma poškodbe hrbtenice;
  • vakuumskimi opornicami za imobilizacijo zlomov kosti okončin;
  • polavtomatskim defibrilatorjem Lifepak 500, ki smo ga dobili v uporabo od Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja.
  • oksimetrom za nadzor stopnje kisika v krvi;
  • steznikom za imobilizacijo sedečega poškodovanca - KED za iznos poškodovanca iz avtomobila pri sumu poškodbe hrbtenice.

 

Komplet za reševanje pri poškodbi hrbteniceLeta 2007 smo v sodelovanju z Gasilsko enoto Nova Gorica in inštruktorji reševalci iz Kliničnega centra Ljubljana opravili izobraževanje za gasilce bolničarje in s tem pridobili kar 14 gasilcev bolničarjev.

V tekočem letu pa planiramo s prijateljskim gasilskim društvom Pobegi-Čežrji izvesti izobraževanje in usposobiti še eno skupino gasilcev bolničarjev. Udeležujemo pa se tudi raznih posvetov in predstavitev s tega področja.

 

 

Osebna varovalna oprema in ostali pripomočki

Od leta 2013 smo pričeli z obnavljanjem opreme in modernizacijo društva.

Pričeli smo z zamenjavo težkih intervencijskih oblek. Ostali smo zvesti znamki Bristol in se odločili za nabavo obleke modela: XFLEX, ki je vrhunske kakovosti in ergonomsko dovršen, poleg tega pa ustreza standardu za gašenje strukturnih požrov EN 469.

Vsi operativci imajo obutev v skladu z standardi za gasilstvo CE 0197 EN 15090:2012 HI3 CI AN M SRC –Typ F2A. Uporabljamo svetovno priznano znamko obutve HAIX modeli HERO, HERO2 in FIRE FLASH PRO.

Kot obutev za gašenje gozdnih požrov pa smo prav tako izbrali podjetje HAIX model TREKKER MOUNTAIN  z standardom CE EN ISO 20345:2011 S3 HRO HI CI WR SRC.

 

 

 

V naše prvo napadalno vozilo Scania GVC 16/25 smo vgradili navigacijsko napravo TOM TOM Start 60, ki nam pomaga pri usmerjanju in hitri lokalizaciji kraja intervencije.

Dodatno smo nabavili tudi prenosno tablico  Samsung Galaxy Tab A 9.7 LTE, ki nam je v veliko pomoč pri vodenju večjih intervenciji, ter nam omogoča delo z ogromnim številom podatkov, ki jih vodja intervencije potrebuje. To so na primer: mobilna telefonija, GIS, GPS, internet, IPS,  nevsnov, Google maps, aplikacija prve pomoči, repetitor za internet signal ter druge uporabne aplikacije.

  

 

 

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.